La oss snakke om sex: Fire generelle synspunkter om sex i menneskes kultur

La oss snakke om sex: Fire generelle synspunkter om sex i menneskes kultur

Det er mange forskjellige meninger og synspunkter om sex i verden, men her er det fire generelle meninger som finnes iblant mange kulturer i verden, ifølge Stefan.

La oss snakke om sex: Fire generelle synspunkter om sex i menneskes kultur.  03.10.21

Glynn Harrison er en Emeritus professor av psykiatri ved universitet i Bristol, Storbritannia. Han tilhører den Anglikansk kirke og er lokal predikant. Han fortalte i en av hans forelesning at da han var åtte år, spurte han sin mormor; hva er graviditet? Og da svarte mormoren hans; jeg vet ikke!

Sex er et vanskelig tema å diskutere, særlig som tema for en preken. Kanskje er jeg ikke den passende mann å snakke om det, fordi jeg hadde to barn før jeg giftet meg. Men den personen jeg var på denne tiden, er ikke samme Victor som står foran dere i dag. Jesus har gjort meg en ny skapning. Og han kan gjøre samme for alle mennesker.

Paulus i dagens første skriftlesning sier at vi «alle har syndet og mangler Guds herlighet.» Dette betyr at alle mennesker og kulturer misbruker Guds gode gaver han har gitt oss, inkludert sex. Og det er ikke min plass til å fordømme andres synspunkt og praksis om sex. Men vi kan snakke om det og se om det fører til god og blomstrende menneskes liv. Det er akkurat det denne prekens serie handler om.

Mye av det jeg skulle si i denne preken serien er hentet fra Gustavsson Stefan og «The Forum of Christian Leaders» sin oppsett om «The Christian Understanding of Sex and Human Flourishing.» Stefan er svensk og leder en kristen organisasjon Apologia, som har mål til å forsvare den kristne troen. Han var med de som startet den Svenske Evangeliske Allianse, og tjente som dens leder i 16 år.

Det er mange forskjellige meninger og synspunkter om sex i verden, men her er det fire generelle meninger som finnes iblant mange kulturer i verden, ifølge Stefan.

1. Ubegrenset sex

De som holder denne meningen, mener at sex er en normal del av livet som må utrykkes og nytes uten noe begrensninger. Det er samme som mat, som må nytes så mye som man kan, med hvem som helst man ønsker. Og denne meningen finner kraft lang tilbake i gammel gresk historie.

Et eksempel på dette finnes i det Demosthenes (384-322 BC), en gresk statsmann sa: «we keep mistresses for the sake of pleasure. Concubines for the daily care of the body, and wives to bear legitimate children.» «Vi beholder elskerinner for glede. Konkubiner for å passe på kroppen vår, og kone til å gi oss legitimert barn» på norsk.

Dette eksemplet er verd å nevne, fordi den vestlige kulturen og sivilisasjonen er svært påvirket av den gammel gresks kulturs, ideer, tanke, og filosofi. Demosthenes mener at kvinnen er viktig bare for mannens seksuell nytelse. Og denne tanken har festet seg i dagens seksuell praksis.

Historikerne har også dokumentert at gamle greske menn hadde sex med unger gutter, særlig mennene som hadde god status, og bedre økonomi tilstand i samfunnet.

Det er ikke rart at dagens sex kultur og praksis er preges av samme ideer og tanke av de gamle grekerne. Og det var disse ideer som dannes Hugh Hefners «Playboy Magazine» på femtitallet i USA. Hefner sa at « Enough of the starvation diet, from now on we are going to get fast food.» «Det er nok av sult dietten, nå skal vi få tak i fast food/bedre mat.» Dette sa han som reaksjon mot det bibelske syn om sex som var populære på denne tiden, at sex må oppleves bare i ekteskapet. Derfor lagde han playboy magazine som reklameres kvinnen som mat produkt til mennene. Var han forskjellig fra Demosthenes?

Dette synspunktet er basert på egoisme, og det skaper tomhet, stygghet, og mange kvinner ble ofre for mennene. Det også åpnet døra for sex utenfor ekteskap og samliv som normen i den vestlige verden. Og denne praksisen har førte til at halvparten av alle barn er født utenfor ekteskapet i mange Europeisk land. I tillegg er det bare 50% av alle barn som fyller 16 år, bor sammen med begge deres biologisk forelder i Storbritannia (Glynn Harrison)

2. Undertrykkelse

De som holder og forkynner dette synspunktet mener at det er farlig med ubegrenset tanke om sex. Fordi det skaper mange problemer i samfunnet. Og på grunn av dette må man avstå fra sex.

Denne tanke fant god jord og ernæring i kristendommen. For eksempel, en av de kirkefedrene Clement av Alexandria hadde rar tanke om sex. Og la meg legge til dette at hans tanke om sex var ikke inspirert av bibelen, det finnes røtter fra den greske filosofien.

Han formidlet at sex er bare for å lage barn. Seksuell følelse kommet med syndefallet. Og at når man skal ha sex for å få barn i ekteskapet, må det gjøres uten lidenskap/følelse/begjær. Han mener at de ugifte må ikke ha sex, og de som er gift må avstå, hvis det er ikke for å få barn. Og når du skal få barn, ha sex, men ikke nyte det. Fordi sex er et urent ting at man må avholde seg fra det. Som sagt, denne meningen er ikke bibelsk.

3. Gudommelig

Andre mennesker synes at sex er en av de mange veier til Gud. Derfor blander de seksualitet med religion. De mener at religiøs ekstase, mystisk ekstase, og sexuell ekstase kan blandes til å koble noen til Gud.

Vi finner mange eksempler i Det gammel testamentet, og 1 kongebok 14,24 sier «Det var til og med mannlige tempelprostituerte i landet. De tok etter alle avskyelige skikker hos de folkeslagene som Herren hadde drevet bort for israelittene.»

Det kan også finnes iblant mange religiøse sekter. Og iblant noen Indisk tradisjoner, slik som Den Tantriske Templer som blander spiritualitet med seksualitet som veien til Gud.

4. Et balansert syn

Under dette synet finner vi en forståelse av sex som en unik måte menneskeligheten er koblet til hverandre. Sex er godt fordi det er en god gave fra Gud for mennesker. Gud skapte sex som en naturlig del av kroppen vår, som må bekreftes, og oppleves i ekteskapet. Ekteskapet fungerer som en rett og god ramme som gir mulighet til å utforske, utrykke og nyte sex, med en rett person. Men sex blir farlig eller ødeleggende utenfor rammen av ekteskapet.

Her ser vi en helhetlig forståelse av sex, som gir oss anledning til å nyte sex på en god og riktig måte, som får liv til å blomstre.

Gud ønsker at du får det godt i livet. Han bryr seg om din frihet, glede, lykke, blomstrende og fruktbarhet liv. Og da dannet han ekteskap for at sex finnes utrykk og oppfyllelse i det.

Sex må ikke være en usigelig tema i kirken og i de kristne familiene. Det må ikke være noe skam og ubehagelighet knyttet til ordet iblant oss. Det er en god gave vi har fått fra en god Skaper.

Hvilken av disse fire meningene om sex kobler du til? Tror du at det du kobler til er bra for menneskelighetens liv og utvikling?

 

 

Referanse:

Curriculum: A Christian Understanding of Sex and Human Flourishing: Understanding and Responding to the Sexual Revolution. Available at https://foclonline.org/curricula

Harrison Glenn: https://foclonline.org/short-talk/how-sexual-revolution-changing-you-your-church-and-your-ministry

Stefan, Gustavsson: https://foclonline.org/talk/sexual-revolution-part-1-lets-talk-about-sex

 

Powered by Cornerstone